Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.)
Τηλ. για ραντεβού: 6977 658 009
,
Τηλ.: 2310 220 646

Καρκίνος κύστης κόκκυγος:  Ένας σπάνιος καρκίνος που μπορεί να προληφθεί

Καρκίνος κύστης κόκκυγος:  Ένας σπάνιος καρκίνος που μπορεί να προληφθεί

Αν μια κύστη κόκκυγος αφεθεί για χρόνια χωρίς θεραπεία ή υποτροπιάζει συχνά, χωρίς να αντιμετωπίζεται, μπορεί να εξελιχθεί σε σπάνιες περιπτώσεις σε καρκίνο. Συνήθως η κύστη κόκκυγος πρέπει να προϋπάρχει τουλάχιστον δύο δεκαετίες, ενώ παράγοντας κινδύνου είναι και η συνύπαρξή της με την παχυσαρκία. Ο καρκίνος κύστης κόκκυγος εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στους άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις εμφάνισής του ο πάσχοντας έχει ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποστημάτων και φλεγμονών, χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια μικρή κύστη η οποία βρίσκεται επί του κόκκυγος (ουρίτσα) πάνω από τους γλουτούς. Προκαλείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, γεγονός που είναι σύνηθες στην περιοχή αυτή. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από μια απλή, μικρή «φουσκίτσα» μέχρι μια μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα. Συχνά, η περιοχή μπορεί να παράγει υγρά τα οποία είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά.

Αν η κύστη αυτή επιμολυνθεί, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, πόνο και να δημιουργήσει απόστημα με πύον, το οποίο και θα έχει πολύ άσχημη οσμή. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέος αποστήματος στο ιατρικό τους ιστορικό. Στη δε χρόνια μορφή της νόσου ο ασθενής αναφέρει τουλάχιστον ένα επεισόδιο δημιουργίας αποστήματος κατά το παρελθόν, το οποίο παροχετεύθηκε είτε αυτόματα είτε χειρουργικά.

 

Πώς εμφανίζεται ο καρκίνος κύστης κόκκυγος

Εκτιμάται ότι περί το 0,1% των κύστεων που μένουν χωρίς θεραπεία για χρόνια εξελίσσονται σε κακοήθεια, η οποία προκύπτει από τη χρόνια φλεγμονή στα τοιχώματα της κύστης κόκκυγος και στα συρρίγια που την ενώνουν με το δέρμα. Η συνηθέστερη κακοήθεια στην περίπτωση του καρκίνου κύστης κόκκυγος είναι ο καρκίνος από πλακώδη κύτταρα, ενώ μπορεί να εμφανιστούν επίσης αδενοκαρκινώματα, μυρμηκιώδη καρκινώματα και βασικοκυτταρικά καρκινώματα.

Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τον ασθενή είναι η ύπαρξη μάζας στην ιεροκοκκυγική περιοχή, η οποία μπορεί ακόμα και να αιμορραγεί, η εμφάνιση συριγγίων μέσα ή γύρω από τη μάζα, από τα οποία εκρέει συνηθέστερα πύον ή άλλο δύσοσμο υγρό, η εκδήλωση έντονου πόνου στην ουρίτσα και η αισθητή διόγκωση των βουβωνικών λεμφαδένων.

Διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Για να διαγνωστεί ο καρκίνος της κύστης κόκκυγος απαιτείται βιοψία και ιστολογική εξέταση, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμη είναι και η μαγνητική τομογραφία στην ιεροκοκκυγική περιοχή, από την οποία μπορεί να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για την μορφή και την έκταση της μάζας και για το αν έχουν διηθηθεί οι βουβωνικοί λεμφαδένες και άλλα γειτονικά όργανα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου κύστης κόκκυγος περνά από το χειρουργικό τραπέζι και συνίσταται στην χειρουργική εκτομή του όγκου. Εφόσον δε έχουν διηθηθεί και γειτονικά όργανα, θα πρέπει αυτά να αφαιρεθούν. Μετά το χειρουργείο μπορεί να γίνει σύγκλειση του τραύματος με τη μεταφορά κρημνού ή να αφεθεί ανοιχτό για να επουλωθεί σταδιακά από τον ίδιο τον οργανισμό. Πάντως το ενδεχόμενο υποτροπής μετά από μια χειρουργική εκτομή είναι μεγάλο, ενώ γενικότερα η πρόγνωση δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Με δεδομένη τη σοβαρότητα του καρκίνου της κύστης κόκκυγος και της κακής πρόγνωσής του, αλλά και την εμφάνισή του σε ασθενείς που παραμέλησαν για χρόνια μια απλή κύστη κόκκυγος, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα, γίνεται σαφές πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία κωλυσιεργία. Όταν εμφανίζεται η κύστη κόκκυγος, πρέπει ο ασθενής να επισκέπτεται άμεσα ειδικό πρωκτολόγο για να την αντιμετωπίσει, αφού η καθυστέρηση στη θεραπεία της μπορεί να προλειάνει τον δρόμο για την κακοήθεια.

Άλλωστε, το γεγονός ότι πλέον η χρήση της νέας γενιάς χειρουργικών laser και συσκευών υπερήχων, σε συνδυασμό με τις νέες, καινοτόμες τεχνικές, προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα και μια εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση της κύστης κόκκυγος, καθιστά κάθε αναβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος αδικαιολόγητη.